Hoe zorg je ervoor dat je baby alleen in zijn eigen bed slaapt?

Hoe zorg je ervoor dat je baby alleen in zijn eigen bed slaapt?

Je baby is op het punt gekomen dat hij niet meer tussen papa en mama ligt, maar zijn eigen wieg heeft. Deze overgang naar alleen slapen kan even wennen zijn. Waar je baby voorheen continu de warmte van jullie als ouders voelde, mist hij dit nu. Het is dus heel normaal dat je baby de eerste keer niet meteen in slaap zal vallen.

Laten we beginnen met een positieve noot: het is volkomen normaal en gezond dat je baby huilt tijdens de eerste keren alleen slapen. Je baby voelt dat hij alleen is en ervaart daardoor geen directe bescherming. Dit triggert een biologisch alarm dat hij zich onbeschermd voelt.

Maar hoe zorg je ervoor dat je kleintje weet dat het veilig is en rustig alleen kan slapen? Er zijn een aantal manieren om je baby te helpen wennen aan het alleen slapen. Het is hierbij ook belangrijk om bepaalde zaken te vermijden. Zo verzeker je jezelf van een rustig momentje in de avond!

Je bent vast bekend met de bekende bedtijdrituelen, waarbij je de dag rustig afbouwt met bijvoorbeeld een warm bad of een fijne massage. Hier zijn enkele tips om je baby te helpen wennen aan zijn eigen bedje en alleen te slapen:

Geef het wat tijd: Probeer na een paar minuten even bij hem te kijken. Geef hem wat liefde en stel hem gerust. Dit helpt hem te begrijpen dat het veilig is om in zijn eigen bedje te slapen.

Laat je baby wennen aan het alleen zijn: Laat je baby daarna even met rust. Pak hem niet meteen op, want anders raakt hij eraan gewend om altijd opgepakt te worden, en wordt alleen in slaap vallen nog moeilijker. Dit proces helpt bij de overgang naar alleen slapen.

Blijf consistent: Na even huilen, wat de eerste keer wat langer kan duren, valt je baby uiteindelijk in slaap. Hoe vaker je dit doet, hoe sneller het proces gaat. Consistentie is de sleutel tot het helpen van je baby om comfortabel te worden met alleen slapen.

Troost op afstand: Wordt je baby toch weer wakker, probeer hem dan eerst gerust te stellen met je stem via de babyfoon. Of gebruik een automatisch nachtlampje dat aangaat wanneer je baby huilt. Dit geeft hem een geruststellend signaal dat hij niet helemaal alleen is.

Door deze stappen te volgen, kun je je baby helpen om zich comfortabel en veilig te voelen in zijn eigen bed. Op die manier zal hij makkelijker in slaap vallen en leren genieten van zijn eigen slaapplekje.

Terug naar blog